Fira Tornedalingarnas dag – Göteborgs konstmuseum

Den 15 juli firas Tornedalingarnas dag. I Sverige finns det fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk, varav Tornedalingar och språket meänkieli är en. Idag pågår ett aktivt arbete för att stärka de nationella minoritetsgruppernas språk och kulturer, det är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna. Mitt i den vackraste sommaren firas Tornedalingarnas dag. Vi firar med högtidstal, musik, poesi, och föreställningen Isän ääni, från Tornedalsteatern.

Digitalt event
På grund av rådande situation med covid-19 kommer eventet endast sändas digitalt och streamas på Göteborgs konstmuseums Facebooksida. Programmet är tillgängligt att ta del av fram till 30 juli.

Ta del av eventet här.
OBS! Är du utloggad kan fel tid visas på Facebook. Korrekt tid för eventet är 15 juli kl 14.00-16.00

Program 15 juli kl. 14:00 –16:00
14.00 Pontus Forslund, enhetschef, Göteborgs museer och konsthall, hälsar välkommen, Erik Kuoksu och Meri Alarcon, redaktörer, tidskriften Meänmaa, introducerar dagen.

14.15 Bandet Surunmaa spelar bland annat musik från albumet ”Mie halvaisin sen uskon ette joku rakastaa” som innehåller översatta psalmer på meänkieli. Surunmaa har sedan 2007 verkat i vad de själva beskriver som ”Finnish barroom blues and old Torne River Valley folksongs” på flera olika språk.

14.40 Erik Kuoksu presenterar Tornedalsteatern och pjäsen Isän ääni. Tornedalsteatern revitaliserar språket meänkieli och sprider kunskap om tornedalsk kultur och historia. Isän ääni är en del av produktionen Varjoitten Voijma, övernaturliga berättelser från Torne Lappmark, och är baserad på en novell av Erik Kuoksu.

14.50 Föreställning, Isän ääni

15.15 Meri Alarcon samtalar med David Väyrynen, poet.

15.40 David Väyrynen läser en predikan över skiftande naturfotografier, en predikan från halsarna av en samfällighet som både i språk, sätt att tänka och levnadssätt alltmer fjärmar sig från nationalstaten.

Dagen avslutas av Erik Kuoksu och Meri Alarcon.

Tornedalingarnas dag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Göteborgs konstmuseum och den tornedalska minoriteten. Dagen görs också i samarbete med tidskriften Meänmaa och Tornedalsteatern.

Juhli Torniolaaksolaisten päivää 15. heinäkuuta – digitaalinen tapahtuma

15. heinäkuuta Tornilaaksolaisten päivä vietethän Ruottissa. Ruottissa oon viisi tunnustettua vähemmistö kansaa ja vähemmistökieliä, joista Tornilaaksolaiset ja meänkieli ovat yksi niistä.
Nykyhään aktiivinen työ oon vahvistaa vähemmistöryhmien kielen ja kulttuurin, ja se oon osa Ruottin työtä ihmisoikeuksien turhvaamiseksi.
Keskellä kauneinta kessää vietethän Toniolaaksolaisten päivää. Juhlima porisemalla seremoniallisesti, musikilla, runoilla ja esityksellä Isän ääni Tornedalsteaterista. Covid-19, nykytilantheen vuoksi tapahtuma lähätethän vain digitaalisesti ja streemathan Göteborgin taiemuseon Facebook-sivusta. Voit osallistua ja kattoa ohjelmaa 30/7 päihvän saakka.

Ohjelma klo 14.00–16.00
14.00 Göteborgin museo ja taiegallerian yksikönpäällikkö Pontus Forslund toivottaa tervetullheeksi. Meänmaa aviisin redaktöörit Erik Kuoksu ja Meri Alarcon esittävät päivän

14.15 Bändi Surunmaa soittaa musikkia levyltä ”Mie halvaisin sen uskon ette joku rakastaa”, joka sisältää käännettyjä virsiä meänkieleksi. Vuo’esta 2007 Surunmaa on esiintynyt useilla eri kielillä, mitä ne itte kuttuva ”suomalaiseksi barroomibluusiksi ja vanhaksi Tornilaakson kansanlauluiksi”.

14.40 Erik Kuoksu esittellee Tornedalsteaterin ja näytelmän Isän ääni. Tornedalsteateri elvyttää meänkieltä ja levittää tietoa torniolaakson kulttuurista ja historiasta. Isän ääni oon osa torniolaakson yliluonnollisia tarinoita, Varjoitten Voima, ja se perustuu Erik Kuoksun novellhin.

14.50 Esitys, Isän ääni

15.15 Meri Alarcon puhhuu runoilija David Väyrysen (Väyrynen) kanssa.

15.40 David Väyrynen lukkee saarnan muuttuvien luontokuvien yli, saarna yhteisön kurkuista, jotka kielellä, ajattelutavalla ja elämäntavalla siirtyy yhä enemmän pois kansallisvaltiosta.

Päivä päättyy Erik Kuoksun ja Meri Alarconin kanssa.

Yhteistyössä Tornedalsteaterin kanssa, www.tornedalsteatern.se