Konst på besök – Göteborgs konstmuseum

I veckan öppnade vandringsutställningen Konst på besök. Bildutställning från Göteborgs konstmuseum på vård- och omsorgsboendet Gerdas Gård. Utställningen har arbetats fram tillsammans med personal på Gerdas Gård sedan december 2020. Projektet utgår från museets arbete med Möten med minnen, ett visningskoncept speciellt utformat för personer med demensdiagnos. Personal på Gerdas Gård har fått inblick i konstpedagogik och nedslag i konsthistoria i teams-möten ledda av museets publika personal.

Metoden finns världen över och Göteborgs konstmuseum har erbjudit Möten med minnen-visningar sedan 2013. På grund av Covid-19 fick konceptet ta en annan form och ett utvecklingsprojekt med syfte att nå ut till äldre i isolation utmynnande i en utställning med åtta reproduktioner i storformat av kända verk i museets samling på tema djur och porträtt i konsten.

Det finns många vittnesmål och undersökningar som visar på de positiva effekterna som konst har på oss människor. Responsen på utställningen från hyresgästerna på Gerdas Gård har varit stor och värmande.

Utställningen kommer vara kvar för de boende på Gerdas Gård fram till hösten, därefter kommer den att erbjudas att visas på ett annat omsorgsboende i Göteborg.

Bild: Bruno Liljefors, Rävar, 1886, detalj, Göteborgs konstmuseum.
Foto startsida: Katarina Steffens.