Julhälsning från Patrik Steorn, museichef – Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum har ungefär 70 000 verk i samlingen, från 1400-talet fram till idag. Det senaste tillskottet är ett textilt verk från senhösten 2020 av Idun Baltzersen, en norsk konstnär som är verksam i Sverige sedan 2014.

Idun Baltzersen arbetar experimentellt med träsnittstryck på textil, och syr ihop delarna till monumentala kollage. Motivet heter Bevakning och vi ser ett antal bortvända figurer som nästan flyter in i ett omgivande landskap. Snitten påminner om skarpa penseldrag, de bygger upp motivet och formas till hårstrån, frisyrer, stickade tröjor, näver eller ett fårat ansikte. Tittar man nära framträder ett pälsklätt vargansikte. Kantigheten och grovheten i tekniken ger en stark känsla i motivet, här finns en konsthistorisk tradition med träsnitt av bland andra Edvard Munch och Käthe Kollwitz. Baltzersens figurer tycks gestalta en sorts vilsenhet, som vi betraktare kanske kan känna igen oss i, men också en längtan efter att få uppgå i något större, det omgivande landskapet, naturen.

Verket har har förvärvats med stöd av Konstmuseets vänner. Ett varmt tack till vänföreningen för att ni hjälper oss att hålla konstsamlingen levande! Och till sist vill jag önska er alla en riktigt god jul och gott nytt år!

Patrik Steorn, museichef, Göteborgs konstmuseum