Art nouveau. Från Larssons till Zappa – Göteborgs konstmuseum

12 september–15 november 2020

Stiliserade slingrande växtmotiv, böljande dekorativa konturer och rappa pisksnärtslinjer är några av de stildrag vi förknippar med stilriktningen art nouveau. När konstnärer, formgivare och arkitekter kring sekelskiftet 1900 ville ge form åt en ny tidsålder, vände de sig till naturen för inspiration.

Utställningen visar hur svensk bildkonst påverkades av art nouveau, men drar också linjerna framåt i tiden, till 1960-talets undergroundaffischer och den samtida konsten.

Art nouveau. Från Larssons till Zappa spårar influenser från art nouveau i svensk konst kring sekelskiftet 1900 men sätter in stilriktningen i ett större sammanhang och visar också hur den använts och omtolkats fram till våra dagar. I utställningen samsas måleri, skulptur, textil, film, mode och affischer från sekelskiftet 1900 fram till idag av konstnärer som Alfons Mucha, John Bauer, Gustaf Fjæstad, Tyra Kleen, Karin och Carl Larsson, Anders Zorn, designgruppen Front och Fredrik Raddum.

Den 12 september öppnar utställningen Art nouveau. Från Larssons till Zappa på Göteborgs konstmuseum. Med anledning av rådande restriktioner blir det ingen vernissage men vi firar med fri entré till museet under dagen samt en digital fördjupning i vilken tre skribenter: Kristoffer Appelvik Lax, Donia Saleh och Eugene Sundelius von Rosen inspirerats av tre verk i utställningen. Från den 12 september kan du lyssna och ta del av dessa poetiska verk på museets webbsida.

I samband med utställningen presenteras en omfattande utställningskatalog som kommer att finnas till försäljning i vår museibutik.

Varmt välkommen! Utställningen visas till 15 november 2020.

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och tänk på att hålla avstånd till andra besökare.

Läs mer om utställningen

Bild: Carl Larsson, Frukost i det gröna, 1910-1913, (bilden är beskuren), Norrköpings Konstmuseum.