Antiken i konsten – Göteborgs konstmuseum

Antiken har under lång tid både intresserat och inspirerat eftervärlden. Berättelser och platser från antiken är ett återkommande motiv i den västerländska konsthistorien. Att besöka Italien har i perioder ansetts vara en väsentlig del av ens konstutbildning. Berättelser från den grekiska mytologin har regelbundet skildrats i konsten och använts för att upplysa betraktaren om etik och moral.

Nu visar Göteborgs konstmuseum upp ett antal verk från sina samlingar, med antiken som ett centralt tema. Urvalet omfattar både äldre och samtida konst, samt visar upp olika konstnärliga uttryck, bl.a. grafik, fotografi och skulptur. Detta erbjuder en inblick i hur Antiken har skildrats under olika perioder och en möjlighet att reflektera över på vilket sätt Antiken är relevant för oss idag.

Plats: rum 14, våning 5. Visas tillsvidare.

Bild: Gerhard Nordström, Muren ur Pompeji-sviten, 1976, Göteborgs konstmuseum.