Fira inför Tornedalingarnas dag på Göteborgs konstmuseum! – Göteborgs konstmuseum

Hur väl känner du till språket meänkieli och hur smakar en kangoskaka? Den 15:e juli firas Tornedalingarnas dag i Sverige. Söndagen den 14:e juli smygstartar vi firandet på Göteborgs konstmuseum och vi passar även på att fira tidskriften Meänmaas tioårsjubileum!

I Sverige finns det fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk, varav Tornedalingar och språket meänkieli är en. Under 1800-talet ansåg den svenska minoritetspolitiken att alla som bodde i Sverige skulle prata svenska och ingå i en tänkt ”svensk kulturgemenskap”. För Tornedalen och de som pratade finska och/eller meänkieli innebar det att ens språk och kultur nästan helt dog ut. Idag pågår ett aktivt arbete för att stärka de nationella minoritetsgruppernas språk och kulturer, det är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

Under dagen bjuds det på kaffe med kaffeost och kangoskakor. För dig som inte gillar kaffe finns också te och saft att välja på. Det blir tal, textuppläsning med texter hämtade ur Meänmaa och konstnären Lena Ylipää, föreläser om tornedalsk konst. Kom förbi, ta med en vän eller flera, fika och fira med oss!

Det är fri entré och vi håller till i museets auditorium. Fråga i receptionen om du är osäker på ifall du hittar. Firandet startar söndagen den 14:e juli kl 14 och sedan följer programmet enligt följande:

kl 14–14.15
Välkomsthälsning och en kort presentation av minoriteten och språket meänkieli. Tidskriften Meänmaa presenteras av redaktörerna Erik Kuoksu och Meri Alarcón.

Kl 14.15–14.30
Diktläsning på svenska och meänkieli av Helena Eriksson och Meri Alarcón.

Kl 14.30– 14.40
Erik Kuoksu läser texten ”Ben, brosk och blod/Luuta, luurustoa ja vertä” på svenska med inslag av meänkieli.

14.40–15
Paus med tornedalsk musik och fika.

15–15.45
Lena Ylipää – Tornedalen, konstnärerna och konsten. Med utgångspunkt i den aktuella utställningen Tornedalen på Konsthallen i Luleå, pratar konstnären Lena Ylipää om konsten och konstnärens roll i berättandet om den tornedalska kulturen, det stora intresse som finns för den nordliga kontexten och samtidskonstens närvaro längs älvdalarna i de norra gränstrakterna.

Meri Alarcón håller i slutordet.

Juhli Torniolaakson päivää Göteborgin taiemuseossa!

Kuinka hyvin tiät meänkielen ja miltä kangoskakku maistuu? 15. heinäkuuta/juli Torniolaakson päivä juhlithaan ruotsissa. Sunnuntaina 14.7. aloitamma juhlat Göteborgin taiemuseossa ja samala voima viettää Meänmaan lehen 10-vuotias juhlat! Ruotsissa on viis tunnustettua kansallista vähemmistöä ja vähemmistökieliä, joista torniolaaksolaiset ja meänkieli ovat yhet. 1800-luvulla ruotsalainen vähemmistöpolitiikka halusi, että jokanen ruotsissa asunu puhhuu ruottia ja oon osa”ruottin kulttuuriyhteisössä”. Torniolaaksolaisille ja niille, jokka puhuvat suomea ja/tai meänkieltä, se merkitti sitä, että kieli ja kulttuuri kuolivat lähes kokohnaan. Nykyhään aktiivisesti pyrithään vahvistamhaan vähemmistöryhmien kieliä ja kulttuureja, jotka oon osa ruottin työtä ihmisoikeuksien turhvaamiseksi.

Päivän aikana tarjoihllaan kahvia kahvijuuston kans ja kangoskakkuja. Niille, jotka ei tykkää kahvista, oon tarjolla kans teetä ja mehua. Tullee olehman puhheita, ja textit otetthan Meänmaan lehestä ja taiteilija Lena Ylipää kertoo Torniolaakson taitheesta. Tule mukhaan, tuo ystäväsi tai useita, juo kahvia ja juhli meän kans!

Sishäänpääsy oon ilmainen ja olema museon auditoriossa. Kysy vasthaanotosta, jos olet epävarma. Juhla alkaa klo 14.00 ja ohjelma seuraa:

14-14.15
Tervetulot ja lyhyt esittely vähemmistöstä ja meänkielestä. Meänmaan lehen esittelee retaktöörit Erik Kuoksu ja Meri Alarcón.

14.15-14.30
Runon lukeminen ruottiksi ja meänkieleksi esittellee Helena Eriksson ja Meri Alarcón.

14.30–14.40
Erik Kuoksu lukke ruottiksi tekstin ”Ben, brosk och blod/Luuta, luurustoa ja vertä” meänkielen elementeillä.

14.40-15
Tauko torniolaakson musikilla ja kahvin kanssa.

15-15.45
Lena Ylipää – Tornilaakso, taiteilijat ja taide, Nykyisessä näyttelyssä Tornedalen på Konsthallen Luulajassa, taiteilija Lena Ylipää puhhuu taitheesta ja taiteilijan roolista torniolaakson kulttuurin tarinassa, suuresta kiinnostuksesta pohjosheen ja nykyaikasen taitheen esiintymisheen laaksoissa pohjosilla raja-aluheilla.

Meri Alarcóni kiittää.

Tipsa gärna vänner och bekanta via Facebook-eventet

Bild: Kenneth Mikko, Väg 929, Sihtuuna-Mellakoski, finska Tornedalen, beskuren.

Med stöd av Göteborgs Stad