Lena Frölander-Ulfs illustrationer visas på våning 5 – Göteborgs konstmuseum

Ett av museets senaste nyförvärv är den finländska illustratören och barnboksförfattaren Lena Frölander-Ulfs illustrationer till boken Jag, Fidel och skogen (2016). Just nu kan du se flera av hennes verk på våning fem.

”Mamma älskar att vara på landet. Hon älskar havet. Hon älskar vinden. Hon älskar skogen. I morgon kan du bygga en koja! säger mamma. Men jag säger ingenting. För jag är rädd. För havet. För vinden. För skogen. På landet kissar vi i skogen. Jag har hållit mig jättelänge.”

Flera av Lena Frölander-Ulfs böcker handlar om att möta sina rädslor och att övervinna dem. Hennes mörka, fantasifulla bildvärld ter sig kuslig och samtidigt spännande. I boken Jag, Fidel och skogen är det naturen som skrämmer barnet och huvudpersonen i boken, medan mamman är oförstående för oron inför att tillbringa tid i stugan på holmen.

I den djupa och mystiska skogen möter barnet såväl vardagliga småkryp som karaktärer från sagans värld och inser kanske att mörkret inte är så skrämmande ändå. Genom att bekanta sig med Näcken Nilsson och konfrontera bergstrollet Garatula blir det okända mindre farligt.

Lena Frölander-Ulf arbetar mödosamt och långsamt med att skapa illustrationerna, som mejslas ut ur svart skrapkartong och kombineras sedan i ett digitalt collage med akvareller, som färgsätter dem. På så sätt skapas en detaljerad bildvärld, befolkad av djur och sagoväsen. För Frölander-Ulf är tekniken med skrapkartong ett medel för att slå an en mörk ton i sina berättelser, som trots svärtan får ett ljust och hoppfullt slut.

I Göteborgs konstmuseums samling finns om kring 2300 barnboksillustrationer av ett 70-tal svenska och nordiska konstnärer. Samlingen är därmed den största i Europa. De allra flesta bilderna är donerade av föreningen Barnboksbildens Vänner. En vänförening till Göteborgs konstmuseum vars syfte är att samla och bevara barnboksbilder i original för framtiden.

Bild: Lena Frölander-Ulf, Illustration från Jag, Fidel och skogen, 2016, Göteborgs konstmuseum