Utlån av Picassos verk till Paris och Basel – Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseums verk Akrobatfamilj tillhör Picassos högt skattade rosa period där Picasso skildrar akrobater från cirkusvärlden, ofta bakom kulisserna och många gånger med ett stråk av melankoli. Sedan verket blev en del av samlingen 1922 har det endast lånats ut till andra institutioner ett femtontal gånger.

I höstas visades AkrobatfamiljMusée d’Orsay i en av de mest omfattande utställningarna om Picassos blå och rosa period, Picasso. Bleue et Rose. Utställningen sågs av 670 667 besökare och har nu gått vidare till Fondation Beyeler i Basel där ännu fler har möjlighet att ta del av denna unika samling verk. I sommar är verket tillbaka på Göteborgs konstmuseum och ingår senare i höst i en ny presentation som bland annat berättar mer om ett omfattande konserveringsprojekt som utförts i samband med utlånet.

Varje år lånar Göteborgs konstmuseum ut verk ur samlingen till andra museer och konsthallar i Sverige och utomlands. Det gör det också möjligt för oss att låna in konst från museer runt om i världen och visa för göteborgare och andra som besöker Göteborgs konstmuseum.

Puffbild: Pablo Picasso, Akrobatfamilj, 1905, Göteborgs konstmuseum