Artboard 1
FÖRELÄSNING Shouting: Poland! Independence 1918 – Göteborgs konstmuseum

Onsdag 16 januari kl 18

I samband med våra tillfälliga utställningar erbjuds öppna föreläsningar där konsten belyses och problematiseras från olika perspektiv. Våren inleds med en Sverigeunik föreläsning med fil.dr Piotr Rypson, före detta t.f. museichef för Nationalmuseet i Warszawa och en av Polens ledande experter på modernismen. Missa inte detta denna fördjupning kring det konstnärliga klimatet i Polen efter Młoda Polska-perioden.

Under föreläsningen presenterar Piotr Rypson sitt arbete med den lovordade och medialt mycket uppmärksammade utställningen Shouting: Poland! Independence 1918, som visas på Nationalmuseet i Warszawa till och med den 17 mars. Utställningen uppmärksammar hundraårsjubileet av Polens självständighet med en fördjupande undersökning av avantgardet i Polen mellan världskrigen.

I utställningen utforskas sambandet mellan första världskriget och konsten, liksom relationen mellan Polens återvinnande av sin självständighet 1918 och explosionen av avantgarderörelser inom konsten. I presentationen, som främst visar verk från tiden 1900–1930, riktas också fokus mot dagens politiska klimat genom konstnärliga aktioner av de polska samtidskonstnärerna Piotr Uklanski och Przemek Trust Truscinski.

Föreläsningen hålls på engelska.

Platsbiljett finns att hämta ut i receptionen from torsdagen den 10 januari kl 11.

Läs mer om utställningen Młoda Polska. Sekelskifteskonst från Polen

Läs mer om föreläsningen

Foto: Michal Murawski

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng