Artboard 1
Välkommen till vernissage: Młoda Polska. Sekelskifteskonst från Polen – Göteborgs konstmuseum

Välkommen till vernissage lördagen den 27 oktober kl 13–17

Symbolistiska landskap, psykologiskt inträngande porträtt och mytologiska iscensättningar berättar om ett folk utan land men med en rik kultur och komplex historia. Nu visar Göteborgs konstmuseum – för första gången i Sverige – en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900.

Młoda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

I utställningen visas 65 verk från Nationalmuseet i Warszawa, Nationalmuseet i Kraków och Muzeum Sztuki i Łodz. En betydande del utgörs av måleri i stort format. Bland konstnärerna återfinns förgrundsgestalter i den polska konsthistorien som Olga Boznańska, Józef Chełmoński, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okuń, Wojciech Weiss, Witold Wojtkiewicz och Stanisław Wyspiański.

Invigning av utställningen kl 14 på mellanetage
Anna Hyltze, tf museichef, hälsar välkommen
Dr Piotr Rypson, museichef, Nationalmuseet i Warszawa, invigningstalar
Kristoffer Arvidsson, curator, presenterar utställningen

Det bjuds på förfriskningar från kl 13
Entré: vuxen 100 kr (årsbiljett samt seniorkort gäller ej)
Fri entré för dig under 25 år

Tipsa gärna vänner och bekanta via Facebook-eventet

Läs mer om utställningen 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng