Filmvisning: The Wedding – Göteborgs konstmuseum

Onsdagen den 13 mars kl 17.30 — 19.30

I samband med utställningen Młoda Polska. Sekelskifteskonst från Polen visas filmen ”The Wedding” (Wesele, 1972), regisserad av Andrzej Wajda, en av Polens främsta filmregissörer. Filmen bygger på Stanisław Wyspiańskis klassiska drama Wesele (Bröllopet) som skrevs och sattes upp på Krakóws stadsteater 1901.

Wyspiański, som var en av centralgestalterna inom Młoda Polska, producerade vid sidan av bildkonst även en rad pjäser till vilka han också skapade scenografin. Handlingen utspelar sig i en liten by nära Kraków där giftermålet mellan en ung poet från Krakóws intellektuella cirklar och en av byns döttrar firas. Med referenser till litteratur, historia och samtida politiska händelser i Polen blir bröllopet en liknelse för drömmen om ett självständigt land där symbolik och myter blandas med folklig realism.

Wajdas filmatisering behandlar pjäsens ursprungliga tematik, samtidigt som denna förankras i politiska händelser som präglat Polen under 1900-talet. Karaktärer från landets brokiga historia dyker upp i form av mystiska visioner och gör intrång i bröllopets festligheter. Konstverk av Wyspiański, samt andra konstnärer från den polska konsthistorien, bl.a. Jacek Malczewski, Jan Matejko och Alexander Gierymski har använts som referenser till flera scener i filmen. Både Wyspiańskis pjäs och Wajdas film kan ses som bilder av Polen som nation och ett försök att gestalta ett samhälle präglat av politisk vilsenhet och passivitet. Teman som klasskamp, individuell såväl som nationell frihet samt anspelningar till revolt är bärande delar i berättelsen.

Filmen är textad på engelska, 1 h 46 min.

Plats: Auditoriet, Göteborgs konstmuseum

Det är begränsat antal platser. Platsbiljett finns att hämta i receptionen from. torsdagen den 7 mars.