Nu visas Sven Nordqvists illustrationer både på museets fasad och på våning 5! – Göteborgs konstmuseum

Tecknaren, författaren och konstnären Sven Nordqvist är en av Sveriges mest populära barnboksillustratörer. Han är född 1946 i Helsingborg och har arbetat med bilder för barn sedan början av 1980-talet. Mest känd är han kanske för sina många böcker om gubben Pettson och katten Findus samt om björnen Nasse. Men han har också illustrerat böcker av andra författare som till exempel Mats Wahls bok: Den långa resan. En berättelse om en ostindiefarare och böckerna om Mamma Mu och Kråkan.

Sven Nordqvists bilder är alltid fantasifulla och bjuder in till en värld full av överraskningar och oväntade vändningar. Det dyker ofta upp små figurer och ting som på olika sätt kommenterar berättelsens text. Böckerna om Mamma Mu älskas av barn över hela världen.

I Göteborgs konstmuseums samling finns omkring 2300 barnboksillustrationer av ett 70-tal svenska och nordiska konstnärer. Samlingen är därmed den största i Europa. De allra flesta bilderna är donerade av föreningen Barnboksbildens Vänner, som är en vänförening till museet vars syfte är att samla och bevara barnboksbilder i original för framtiden.

Se ett urval av Sven Nordqvists illustrationer i akvarell till Jujja Wieslanders bok Mamma Mu åker rutschkana visas i en monter på våning 5 till den 6 januari.

Ljusspelet på fasaden med Pettson & Findus-motiv pågår under perioden 29 november-6 januari och arrangeras av Julstaden Göteborg.

Bild: Sven Nordqvists illustration till Mamma Mu åker rutschkana, 2003, Göteborgs konstmuseum.