Föreläsning: Modernism, demokrati och samarbete – Göteborgs konstmuseum

Föreläsning onsdagen den 14 november kl 18-19

I samband med utställningen Det universella språket. Efterkrigstidens abstrakta konst  hålls en föreläsning om Modernism, demokrati och samarbete.

Konstvetare och konstkritiker Håkan Nilsson föreläser om hur olika modernistiska konstgrupperingar i Sverige, Frankrike och Jugoslavien förhöll sig till begrepp som demokrati och samarbete. Hur tänkte de sig konstens roll i samhället? Bland de grupper som tas upp i föreläsningen finns Groupe Espace, jugoslaviska Exat 51 och svenska aspect.

Håkan Nilsson är docent i konstvetenskap vid Södertörns högskola. Föreläsningen utgår från det pågående forskningsprojektet ”Samarbete, Syntes Spatialitet”, finansierat av Östersjöstiftelsen. Utanför akademin är Nilsson verksam som konstkritiker på Svenska Dagbladet och ledamot av Bærtlingstiftelsen.

Platsbiljett finns att hämta i entrén from den 8 november.

Läs mer om våra öppna föreläsningar

Bild: Charlotte Perriand, Bibliothèque de la Maison de Tunisie, 1952, © Charlotte Perriand/Bildupphovsrätt 2018.