Svensk modernism i nyhängning på våning sex – Göteborgs konstmuseum

Utställningen med Rembrandts mästerverk Batavernas trohetsed till Claudius Civilis som visats hos oss en längre tid har åkt hem till Stockholm. I samband med det har utställningssalen på våning 6 fått en ny väggfärg och nu hänger där flera verk från museets samling med svensk modernism som inte visats i museet på ett tag.

De stora samhällsförändringarna i början på 1900-talet med industrialismen innebar stora förändringar även inom konsten. Autencitet, originalitet och ursprunglighet var ledord för de moderna i konstens huvudstad Paris där många svenskar gick på konstskola. Den tidigare nationalromantiken fick ge vika för ett nytt franskinspirerat modernt måleri när den nya generationen konstnärer krävde sin plats på den svenska konstscenen.

Flera starka kvinnliga konstnärskap framträder under den här tiden även om de i allmänhet hade svårt att få den uppmärksamhet de förtjänande i jämförelse med sina manliga kollegor. Vera Nilsson och Siri Derkert tillhör några av de mest tongivande och uppskattade, liksom Mollie Faustmans och Tora Vega Holmström.

Välkommen upp till våning sex och upplev den färgrika konst som den nya moderna världen skildrades genom!

Läs mer om vår samling med Svensk modernism