Föreläsning: Olle Bærtling och efterkrigstidens konstklimat – Göteborgs konstmuseum

Föreläsning onsdagen den 31 oktober kl 18-19

I samband med utställningen Det universella språket. Efterkrigstidens abstrakta konst  hålls en föreläsning om den svenske abstrakte målaren och skulptören Olle Bærtling.

Hör konstvetaren Momir Popović berätta om Bærtlings konstnärskap i relation till efterkrigstidens konstklimat, där det abstrakta uttrycket fick en central roll i sökandet efter ett universellt bildspråk. Konstnärens egna idéer kring gestaltning av färg och form diskuteras utifrån en bredare kulturell kontext, där konstnärligt skapande kan ses som ett uttryck för rådande föreställningar kring samhällsutveckling och framtidstro. Föreläsningen ger därmed både en presentation av en säregen konstnärlig vision och en fortsatt diskussion av den tematik som behandlas av den pågående utställningen Det universella språket. Efterkrigstidens abstrakta konst.

Momir Popović är utbildad inom konstvetenskap och filmvetenskap samt har bl.a. arbetat som universitetslektor vid Högskolan i Halmstad och som intendent/curator på Hallands Konstmuseum.

Platsbiljett finns att hämta i entrén from den 25/10.

Läs mer om våra öppna föreläsningar

Bild: Olle Bærtling, Yui, 1969, Göteborgs konstmuseum, © Olle Bærtling/Bildupphovsrätt 2018