Årets Stenastipendiater! – Göteborgs konstmuseum

Lördagen den 8 december öppnar en utställning med årets mottagare av Sten A Olssons Kulturstipendium i kategorin konst: Annika Ekdahl och Gunnel Wåhlstrand. Det blir stora svartvita målningar och enorma färgrika gobelänger i en kontrastrik utställning där två starka kvinnliga konstnärskap står i centrum.

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har under de senaste tjugotvå åren delat ut ett stort antal utbildningsstipendier till talangfulla personer som arbetar med konst, musik, teater, dans, litteratur, design och scenografi. I år delas Sten A Olssons Kulturstipendium ut till sex kulturutövare som får 300 000 kr vardera, som syftar till att stimulera till vidareutveckling.

Årets samtliga stipendiater är:
Skådespelerskan Evin Ahmad
Sångerskan Sofie Asplund
Textilkonstnären Annika Ekdahl
Trollkarlen Carl-Einar Häckner
Musikern Jens Lekman
Konstnären Gunnel Wåhlstrand

Textilkonstnären Annika Ekdahl
I Annika Ekdahls gobelänger blir vävens handfasta materialitet en startbana för djärva bildmässiga språng mellan olika miljöer och erfarenheter. Scener från konstnärens eget liv med familj, arbete och resor smälter samman med motiv som hänvisar till myten och fantasin. Gränser görs osäkra och bilderna blir myllrande världar för oss att nyfiket träda in i. Trots det ofta mycket personliga innehållet och bildvävarnas monumentala anslag lämnar Annika Ekdahl alltid utrymme åt betraktaren – man känner sig inbjuden.

Konstnären Gunnel Wåhlstrand
​Gunnel Wåhlstrands målningar skapar revor i tiden, följer stigar in på okänd mark. Hon arbetar med tusch på papper i en ytterst tidskrävande och noggrann teknik, ofta med fotografiska förlagor. I stora format skapas möten mellan det ögonblickliga och långsamma rörelser mot avlägsna platser och minnen. Med lakonisk skärpa och lågmält existentiellt tonfall speglas vårt förhållande till tidens gång i de valörrika inre och yttre landskapen. Återkommande teman är minnets oåtkomlighet och upplevelsen att vara avskild från världen men ändå ingå i den.

Läs mer om utställningen

Illustration: Ola Ingvarsson