Vernissage den 13 juni kl 17-20 – Göteborgs konstmuseum

Kärv spansk modernism, stringent konkretism, expressivt Cobra-måleri och Lucio Fontanas snittade duk. I årets forskningsbaserade utställning Det universella språket. Efterkrigstidens abstrakta konst undersöks den sena modernismen med utgångspunkt i museets samling av abstrakt konst. Välkommen till invigningen onsdagen den 13 juni kl 17-20.

I utställningen presenteras måleri, skulptur, teckningar och grafik ur Göteborgs konstmuseums samling från åren 1945–1970. Visuellt slagkraftiga bilder bjuder in till ett fördjupat seende och en kritisk reflektion kring vad som är nationellt och internationellt, kulturspecifikt och universellt i konsten. Verk av svenska abstrakta målare som Eddie Figge, Jörgen Fogelquist, Lennart Rodhe och Ulf Trotzig visas tillsammans med internationella namn som Alexander Calder, Lucio Fontana, Roberto Matta, Louise Nevelson, Antonio Saura, Antoni Tàpies och Mark Tobey.

Utställningen utgår från en forskningsstudie som publiceras i det nionde numret av museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Där undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen, liksom hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.

Invigning av utställningen kl 17.30 i museets entré
Anna Hyltze, tf museichef, hälsar välkommen
Ulf Karl Olov Nilsson (UKON), poet, psykolog och psykoanalytiker invigningstalar
Kristoffer Arvidsson, forskningsledare Göteborgs konstmuseum, presenterar utställningen

Det bjuds på förfriskningar och är fri entré mellan kl 17-20 under vernissagedagen.

Utställningen visas i Stenahallen t.o.m den 11 november 2018.
Läs mer om utställningen

Bjud gärna in vänner och bekanta via Facebook-eventet

Varmt välkommen!

Bild: Lennart Rodhe, Rotor (beskuren), 1954, Göteborgs konstmuseum