Ny donation till samlingen – Göteborgs konstmuseum

Lina Selanders videoverk Ceremonin har donerats till Göteborgs konstmuseum

Lina Selander är en av Sveriges mest nyskapande konstnärer och var Sveriges bidrag till Venedigbiennalen 2015. Hennes verk har visats på en rad viktiga institutioner i Sverige och internationellt. Göteborgs konstmuseum kan nu med glädje meddela att ett av Selanders viktigaste verk, Ceremonin från 2016, har donerats till museet av familjen Hielte. Verket visas i Skulpturhallen.

Selander har främst arbetat med rörliga bilder men också med ljud och text. Hennes verk är ofta installationer där alla dessa olika komponenter ingår och samverkar med varandra. Hon är på samma gång forskare, politisk kommentator och berättare, men framförallt konstnär. Hennes filmer blir till poetiska collage snarare än linjära berättelser. Selander arbetar med djärva språng i tid och rum och avtäcker lager på lager av tecken och betydelser. Sedan 2014 arbetar hon tillsammans med Oscar Mangione.

Ceremonin är en 16 minuter lång film som börjar med ljudet från ett papper som rivs uti. Efter ett tag framträder en bild av titelbladet från Rudbecks Atlantica från 1677. Där syns hur Rudbeck river en flik från en jordglob och därmed avslöjar Sverige som platsen för antikens sjukna Atlantis. En röst läser en fragmentarisk text. Filmklipp från Stockholmsförorten Bredäng, där Lina Selander är bosatt, sammanställs med bilder från bland annat ett fängelseuppror i Attica State Prison, New York 1971, Tutankhamons sigillförsedda sarkofag och entrén till Stasis högkvarter i Berlin.