Grafik av Rembrandt och Anders Zorn – Göteborgs konstmuseum

Nu visas nya grafiska verk i utställningen Rembrandts Batavernas trohetsed. Tillsammans med Rembrandts grafik visas i den här kollektionen även grafiska blad av Anders Zorn.

I utställningen Rembrandts Batavernas trohetsed  får du se ett konsthistoriens mest omskrivna mästerverk – Batavernas trohetsed till Claudius Civilis. Utöver målningen visas verk ur Göteborgs konstmuseums stora samling med Rembrandtgrafik. Eftersom de grafiska bladen är känsliga för ljus byts de ut med jämna mellanrum och nu har en ny kollektion tagit plats i utställningen där även grafiska blad av Anders Zorn ingår.

Zorn hade en mycket framgångsrik karriär som målare och är berömd för sina fenomenala bilder i akvarellteknik, men hans etsningar bidrog också i hög grad till hans framgångar. Zorn, som ägde 180 grafiska blad av Rembrandt, utvecklade med den holländske mästaren som förebild en teknik där han med skurar av streck byggde upp motiven. Av de 81 grafiska verk av Rembrandt som finns i Göteborgs konstmuseums samling är 19 donerade av Emma Zorn 1939.

Rembrandt utförde under sitt liv strax under 300 etsningar och räknas som en av teknikens stora förnyare. Rembrandt kombinerade gärna etsning med torrnål och ofta arbetade han på sina motiv i flera steg med korsade fält av parallella linjer som bygger upp valörer för att skapa det ljus som är så typiskt för hans arbete.

Utställningen presenteras på museets sjätte våning till och med den 9 september 2018.

Missa inte heller  webbutställningen som presenterar de verk av Rembrandt som finns i museets samlingen.