Vi är Årets museum 2018! – Göteborgs konstmuseum

Nu står det klart att Göteborgs konstmuseum har tilldelats utmärkelsen Årets museum 2018 och vi är både oerhört glada och stolta över att museets arbete uppmärksammans på det här sättet.

-Vi är oerhört glada och stolta över utmärkelsen som Årets museum! Museet arbetar aktivt med att lyfta fram verk och konstnärer ur andra perspektiv än de förväntade för att både vidga och problematisera den konsthistoriska berättelsen. Det är därför extra roligt att juryn uppmärksammar museets forskningsarbete som en unik inom ramen för en kommunal museiverksamhet, säger Anna Hyltze, tf museichef.

2017 var ett år som Göteborgs konstmuseum bjöd på både historiska och samtida perspektiv, precis i linje med museets inriktning. Den stora och breda konstsamlingen, en kreativ arbetsprocess och ett forskningsarbete som är integrerat i verksamheten är några av de delar som imponerat på juryn.

Juryns motivering lyder:

”Genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis vilket skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för regionen. Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor.”

Vinnaren av Årets museum 2018 tillkännagavs idag under Museernas Vårmöte i Malmö och det var den 22:a gången i ordningen som priset delades ut. Vandringspriset, en glasskulptur designad av Bertil Vallien och ett diplom, delades ut av Per Olsson Fridh, statssekreterare vid kulturdepartementet.

Läs mer om utmärkelsen Årets museum