Konserveringens dag – Göteborgs konstmuseum

Idag firas Konserveringens dag och vi gör ett nedslag i arbetet hos våra konservatorer. Just nu pågår ett projekt med restaurering och konservering av Jean Tinguelys skulptur Ratatouille från sent 1960-tal för att kunna installera verket i samlingarna under hösten 2018.

Genom åren har skulpturen förvrängts genom slitage och transportskador. Nu åtgärdas skadorna i samarbete med metallkonservator och konstsmed. Museets konservator testar funktionen hos nya drivremmar efter att smeden riktat järnbleck och hjul så att de motsvarar ursprunglig placering. Arbetet har föregåtts av arkivsökningar och informationsutbyte med konservatorer på Museum Tinguely i Basel och Stedelijk Museum i Amsterdam som har stor erfarenhet av Tinguelys skulpturer.

Jean Tinguely (1925–1991) är en av de mest framträdande förnyarna av skulpturen inom Nouveau réalisme, känd för sina kinetiska, det vill säga rörliga, skulpturer konstruerade av upphittat skrot. En sådan ”skrotskulptur” finns i vår samling med titeln Ratatouille (1965/1968): ett ”vingligt” bygge av olika metalldelar. Tinguelys konst är lekfull men kan ibland bli hotfull – allt verkar när som helst kunna rasa ihop eller explodera.

Nordiska Konservatorförbundet har initierat Konserveringens dag för att uppmärksamma konservering och det arbete som krävs för att bevara vårt gemensamma kulturarv. 2018 anordnas evenemanget för första gången i samband med EU-initiativet European Year of Cultural Heritage. Framöver kommer detta vara ett årligen återkommande event den 15:e mars.

Du hittar fler inlägg på Konserveringens dag på Facebook

Bild: Jean Tinguely, Ratatouille, 1965-1968, Göteborgs konstmuseum