Göteborgs konstmuseum

Verk av Sigrid Hjertén från museets samling visas på Waldermarsudde

Under våren och sommaren visas tre verk av Sigrid Hjertén från vår samling i Prins Eugens Waldemarsuddes stora utställning Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist. Målningen Molnen svepa förbi tillkom på en resa till Salsomaggiore i Italien 1935 och kan stilistiskt påminna om van Goghs senare verk. Genom penselstråkens snabba skurar framställs motivet av berglandskapet i ett disigt färgskimmer.

Molnen svepa förbi visades för första gången på Göteborgs konsthall 1935 i en stor presentation av Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och sonen Iván Grünewalds konstnärskap. Makarna Grünewald-Hjertén ställde i regel oftast ut sin konst tillsammans, men i den här presentationen, arrangerad av Isaac Grünewald, lyftes Sigrid Hjerténs konstnärskap fram specifikt. Utställningen anses vara Hjerténs stora genombrott som konstnär då pressen beskrev hennes konst som den stora nyheten från utställningen. Året därpå befästes detta genom en stor separatutställning på Konstakademin i Stockholm. Verket visas på Waldermasudde t.o.m den 26 augusti 2018.

Läs mer om utlån från samlingen

Bild: Sigrid Hjertén, Molnen svepa förbi (beskuren), 1935, Göteborgs konstmuseum