Samtal 31/1: Att re-turnera blicken – Göteborgs konstmuseum

Onsdagen den 31 januari kl 18

Hur har bilder av flickor och kvinnor präglat deras egen självbild och identitet? Vilka får ta plats och synas? Hur ser strategierna för motstånd ut? Från den manliga blicken till den ”kvinnliga” blicken är temat när Göteborgs konstmuseum och Hasselbladstiftelsen bjuder in till rundabordssamtal med utgångspunkt i de högaktuella utställningarna med Julia Peirone och Rineke Dijkstra. Fyra gäster samlas för att reflektera kring titeln ”Att re-turnera blicken. Subjektskapandet inom samtida fotografi”: Juila Peirone, Arvida Byström, Iréne Berggren och Kajsa Widegren.

Det har gått mer än 40 år sedan den feministiska filmteoretikern Laura Mulvey myntade begreppet male gaze – den manliga blicken. Ur ett konsthistoriskt perspektiv förändrades blicken, eller bilden, av på kvinnan under 70-talet och ett tydligt paradigmskifte ägde rum. Begrepp som dekonstruktion och representation blev betydelsebärande för förändring. Vad har hänt sedan dess?

De medverkade är:

JULIA PEIRONE är konstnär och fotograf. Sedan debuten kring millennieskiftet har Peirone utforskat identitet och fotografisk bild. I likhet med Rineke Dijkstra fokuserar hon ofta på unga kvinnor och speglar barndomens och vuxenblivandets sidor kring sårbarhet, skam och sexualitet. Just nu är hon aktuell på Göteborgs konstmuseum med utställningen Girls, Girls, Girls.

ARVIDA BYSTRÖM är fotograf och modell. Hennes arbeten kretsar kring kroppspositivitet och normbrytning, ofta med sig själv som modell. Byström blev uppmärksammad för serien There will be blood som publicerades i tidningen Vice 2012 och som skildrar menstruation som tabubelagt ämne. Sociala medier är ett centralt forum för hennes konstnärskap och hennes Instagram-konto följs av nästan 250 000 personer.

IRÉNE BERGGREN är fotohistoriker, curator och kritiker. Hon medverkar i den digitala tidskriften Verk och vid Centrum för fotografi. Hon föreläser ofta om fotografi och feminism med särskild fokus på kvinnliga konstnärer i det postmoderna genombrottet. Varit kursansvarig för Fotografi och videokonsten historia på Konstfack.

KAJSA WIDEGREN är moderator för kvällens panelsamtal. Hon är forskningssamordnare vid Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs Universitet. Hon har forskat på temat flickpositionen och blicken på flickor inom konst och litteratur, och hon undervisar bl.a. inom feministiska kulturstudier. Kajsa är sedan 2013 även del av det VR-finansierade forskningsprogrammet Drömmar om förändring. Kvinnor och skapandet av det civila samhället i Arktiska regionen, Asien, Latinamerika och Europa.

Begränsat antal platser. Ingen föranmälan, så först till kvarn gäller.

Plats: Etagerna, Göteborgs konstmuseum

Tid: kl 18-19.30

Entré: vuxen 60 kr (engångsbesök) eller årsbiljett 100 kr. Fri entré för dig under 25 år samt med Seniorkortet. Läs mer om entréavgifter

Bjud gärna in vänner och bekanta via Facebook-eventet

Julia Peirone, Girls, Girls, Girls visas på Göteborgs konstmuseum till och med den 18 mars.

Rineke Dijkstra, Hasselblad Award 2017 visas på Hasselblad Center till och med den 4 februari.

Samtalet genomförs med stöd från Folkuniversitetet.

Bild: © Julia Peirone, Cora Sun-drop, 2017 © Rineke Dijkstra, Nicky, The Krazy House, Liverpool, January 19, 2009 (beskuren bild)