Guldkorn ur samlingen på utlån till Nederländerna – Göteborgs konstmuseum

Lördagen den 9 december  öppnar Groningen Museum i Nederländerna en utställning med titeln Romanticism in the North: From Friedrich to Turner där Göteborgs konstmuseum har lånat ut det uppskattade verket Utsikt från romerska Campagnan av Martinus Rørbye.

Martinus Rørbyes finstämda skildring av den ensamma figuren vid flodens Tiberns strand utanför Rom målades i januari 1835. Rørbye vistades som många andra danska konstnärer under första hälften av 1800-talet i Rom där de skildrade landskapet, människor, byggnader och monument i ljusa, intima målningar. Han har i samma anda skildrat det storslagna italienska landskapet, men för in ett stråk av vemod i den mörka förgrunden.

Med sin melankoliska stämning och komposition påminner målningen om Caspar David Friedrichs skildringar av den ensamma människans kontemplerande i en storslagen natur. Trots sin ringa storlek (32 x 41 cm) tillhör målningen ett av de viktigaste verken i Göteborgs konstmuseums samling av tidigt 1800-tal och den genre som kom att benämnas som dansk guldålder.

Utställningen pågår tom den 6 maj 2018 och du kan läsa mer om verket i vår webbkatalog Sök i samlingen

Toppbild: Martinus Rørbye, Utsikt från romerska Campagnan (detalj), 1835, Göteborgs konstmuseum