Hanna Paulis verk på turné i USA – Göteborgs konstmuseum

Hanna Hirsch Paulis porträtt av konstnärskollegan Venny Soldan Brofeldt från slutet av 1800-talet tillhör ett av ikonverken i Göteborgs konstmuseums samling. Under hösten 2017 och våren 2018 kommer det att visas på tre olika institutioner i USA i utställningen Her Paris: Women Artists in the Age of Impressionism. Söndagen den 22 oktober öppnar utställningen på Denver Art Museum där den visas till mitten av januari innan den turnerar vidare till Speed Art Museum i Louisville och Clark Art Institute i Williamstown.

Paulis porträtt av sin kollega är en epokgörande bild av en kvinnlig konstnär som avbildas mitt i sin arbetsprocess. Att avbilda en kvinna i arbetskläder sittande på golvet var djärvt för tidens konventioner och riskerade att anses opassande. I en tid då den manliga konstnären tillhörde normen är Paulis porträtt ett exempel på hur svårt det var att som kvinna avbilda sig i sin yrkesroll som konstnär.

Även om Paris i slutet av 1800-talet var en världsstad så var det franska samhället fortfarande väldigt restriktivt för kvinnor. Konstakademin i Paris tog endast emot manliga elever fram till 1897, kvinnor hänvisades till att söka sig till privata konstskolor. Att i sin konst skildra caféer och stadens nöjesliv som under den här tiden var en viktig del av den samtida konsten var inte möjligt utan manligt sällskap, därför är många verk av kvinnliga konstnärer vid den här tiden målade i ateljé. Trots alla restriktioner fick Hanna Pauli och hennes nordiska konstnärskollegor ändå möjlighet till att leva ett självständigt liv i Paris, fritt från det borgerliga kvinnoidealets plikter.

Verket visades på ett flertal utställningar runt sekelskiftet 1900 men var sedan det länge frånvarande i konsthistorien fram tills att det på 1980-talet fick förnyad uppmärksamhet och har sedan dess visats i flera större presentationer. Senast Paulis verk visades i USA var 1893, då på Världsutställningen i Chicago i den svenska konstavdelningen. Ambitionen med utställningen som kommer att visas på Denver Art Museum, Speed Museum och The Clark Art Institute är att lyfta fram de kvinnor från USA och Europa som kom till Paris under andra delen av 1800-talet för att komma vidare i sina konstnärskarriärer.

Bild: Hanna Pauli, Konstnären Venny Soldan-Brofeldt (detalj), 1886-1887, Göteborgs konstmuseum