Artboard 1
Utlån av ”Den sjuka flickan” till SFMoMA – Göteborgs konstmuseum

Om du har vägarna förbi San Francisco i sommar ska du inte missa den stora Edvard Munch utställningen Between the Clock and the Bed på  SFMOMA, San Francisco Museum of Modern Art . Museet, som är det största konstmuseet i San Francisco, nyöppnade för ett år sedan efter ett stort renoverings- och expansionsprojekt som leddes av den norska arkitekturbyrån Snøhetta.

Munch-utställningen är ett samarbete mellan Munchmuseet i Oslo och SFMOMA där Göteborgs konstmuseum lånar ut en av Munch mest ikoniska målningar: Den sjuka flickan. Målningen ingår i Munchs kända livsfris, en serie verk med kärleken och döden som huvudsakliga teman.

Då Munch målade sina mest ikoniska motiv från livsfrisen återkommande gånger, finns Den sjuka flickan som oljemålning i sex olika versioner och i ett flertal grafiska utföranden. Göteborgs konstmuseums version i olja är den andra i raden och ses här på bilden bredvid en elva år senare version som tillhör Tate Modern, London. Med starkare färgval och en friare komposition i den senare versionen blir det tydligt hur Munch närmade sig expressionismen runt sekelskiftet.

Utställningen Between the Clock and the Bed innehåller 44 verk och visas tom den 9 oktober för att sedan gå vidare till New York där den visas på Metropolitan Museum of Art, Met Breuer.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng