Utlån av ”Den sjuka flickan” till SFMoMA – Göteborgs konstmuseum

Om du har vägarna förbi San Francisco i sommar ska du inte missa den stora Edvard Munch utställningen Between the Clock and the Bed på  SFMOMA, San Francisco Museum of Modern Art . Museet, som är det största konstmuseet i San Francisco, nyöppnade för ett år sedan efter ett stort renoverings- och expansionsprojekt som leddes av den norska arkitekturbyrån Snøhetta.

Munch-utställningen är ett samarbete mellan Munchmuseet i Oslo och SFMOMA där Göteborgs konstmuseum lånar ut en av Munch mest ikoniska målningar: Den sjuka flickan. Målningen ingår i Munchs kända livsfris, en serie verk med kärleken och döden som huvudsakliga teman.

Då Munch målade sina mest ikoniska motiv från livsfrisen återkommande gånger, finns Den sjuka flickan som oljemålning i sex olika versioner och i ett flertal grafiska utföranden. Göteborgs konstmuseums version i olja är den andra i raden och ses här på bilden bredvid en elva år senare version som tillhör Tate Modern, London. Med starkare färgval och en friare komposition i den senare versionen blir det tydligt hur Munch närmade sig expressionismen runt sekelskiftet.

Utställningen Between the Clock and the Bed innehåller 44 verk och visas tom den 9 oktober för att sedan gå vidare till New York där den visas på Metropolitan Museum of Art, Met Breuer.