GKM_logo
Fira Tornedalingarnas dag den 15 juli! – Göteborgs konstmuseum

Hur väl känner du till språket meänkieli och hur smakar en kangoskaka? Lördagen den 15 juli firas Tornedalingarnas dag och du är välkommen att göra detta med oss på Göteborgs konstmuseum!

I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk, varav Tornedalingar och språket meänkieli är en. Under 1800-talet ansåg den svenska politiken att alla som bodde i Sverige skulle prata svenska och ingå i en tänkt ”svensk kulturgemenskap”. För Tornedalen och de som pratade finska och/eller meänkieli innebar det att ens språk och kultur nästan helt dog ut.

Idag pågår ett aktivt arbete för att stärka de nationella minoritetsgruppernas språk och kulturer och det är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

Välkommen till en eftermiddag där vi firar Tornedalingarnas dag med traditionsenlig fika och tal som lyfter frågor kring kultur, identitet och normer.

Det bjuds på kaffe med den traditionella kaffeosten och kangoskakor. För dig som inte gillar kaffe finns också te och saft att välja på. Kom förbi, ta med en vän eller flera, fika och lyssna på tal!

Det är fri entré, ingen föranmälan krävs och vi håller till i museets nedre etage. Fråga i receptionen om du är osäker på hur du hittar dit. Firandet startar kl 14.00 och sedan hålls tal enligt följande:

Kl 14.10 Lars Edmar, ledamot kulturnämnden, håller ett inledningstal om att stå utanför normsamhället.

Kl 14.20 Meri Alarcón, författare och litteraturvetare, talar om identitet och tillhörighet.

Kl 14.45 Erik Kuoksu, genealog och författare, läser den skönlitterära texten ” Pastoraali /Pastoral” om känslor av skuld, stolthet och att vara en av de sista i ett hotat hus. Texten läses på både meänkieli och svenska.

Bjud gärna in vänner och bekanta via  Facebook-eventet

Bild: Holmen Kuoksunsaari i Torne älv i Kuoksu. Foto: Erik Kuoksu

Juhli Tornionlaaksolaisten flaku-päivää Göteborgin taidemuseossa!

Kuinka hyvin tunnet meänkielen ja miltä Kangoskakku maistuu? Lauantaina 15 juli/heinäkuuta vietethän tornionlaaksolaisten flaku-päivää ja sie olet tervetullut silloin meille Göteborgin taidemusehon!

Ruottissa oon viisi tunnustettuja minoriteettejä ja minoriteettikieliä, josta tornionlaaksolaiset ja meänkieli oon yhet niistä. Vuonna 1800 Ruottin minoriteettipolitiikka tykkäsi, että kaikki jotka asuivat Ruottissa praatisi ruottia ja kans olla osa ”ruottalaisen kulttuurin yhteisöä”. Torniolaaksolaisille ja niille jotka puhuivat suomea ja / tai meänkieltä tarkoitti sitä, että kieli ja kulttuuri melkein kokohnan kuoli pois. Nykyhän yritetthän aktiivisesti vahvistaa minoriteettikielten ja kulttuurien paikkaa ruottissa, se oon osa Ruottin pyrkimyksiä suojella ihmisoikeuksia.

Tervetuloa iltapäihvän missä vietämme tornionlaaksolaisten päivää, perinthen mukhaisia virvokkheita tarjotthan, praatimme kulttuurista, identiteettistä ja normejsta.

Tarjoamme kahvia, perinteistä kahvijuustoa ja Kangoskakkuja. Niille teistä, jotka ei piä kahvista, on myös teetä ja mehua valita. Tule, tuo ystävä, juokaa kahvia ja kuunelkaa puhetta!

Oon ilmainen sisäänpääsy ja olema museon alimmissa kerroksessa. Kysy vasthanotosta, jos olet epävarma mistä meät löytää. Juhla alkaa klo 14.00 ja net jotka praatii oon:

Kl 14.10 Lars Edmar, kulttuurivaliokunnan jäsen, pittää pääpuhueensa yhteiskunnan ulkonaolemisesta.

Kl 14.20 Meri Alarcón, kirjailija ja kirjallisuustietäjä, puhhuu identiteettistä ja kuulumisesta.

Kl 14.45 Erik Kuoksu, genealogisti ja kirjailija, lukkee kirjallisen tekstin ”Pastoraali / Pastoral” ja syyllisyyden tuntheita, ylpeyksestä ja olla yksi viimisistä uhatussta talossa. Tekstiä luethaan Meänkieleksi ja ruottiksi.