GKM_logo
Göteborgs konstmuseum blir byggnadsminne – Göteborgs konstmuseum

Onsdagen den 17 maj bjuder Higab, Länsstyrelsen och Göteborgs konstmuseum in till en temaeftermiddag för att uppmärksamma att museibyggnaden på Götaplatsen blir byggnadsminne. Kom och lyssna till föreläsningar om museiarkitektur, gå på visning i Fürstenbergska galleriet och hör mer om vad utmärkelsen byggnadsminne innebär för Göteborgs konstmuseum.

För att en byggnad ska byggnadsminnesförklaras måste den ha ett så högt kulturhistoriskt värde att den bedöms som ”synnerligen märklig”. Byggnadsminnen skyddas av Kulturminneslagen och varje enskilt objekt har sina skyddsbestämmelser som beskriver vad som ska bevaras. På Göteborgs konstmuseum ska byggnadsminnesförklaringen bevara museets fasader och utställningsrummen. I motiveringen skriver Länsstyrelsen bland annat att ”byggnaden och dess mäktiga arkad har kommit att bli en ikonbyggnad med starkt symbolvärde för Göteborg”.

Temaeftermiddagen hålls på Göteborgs konstmuseum med föreläsningar i Hörsalen. Det är gratis och du behöver inte göra någon föranmälan – välkommen!

Program för dagen

Kl 14-14.30 Byggnadsminnesförklaringen
Byggnadsminnesförklaring är det starkaste kulturhistoriska skydd en byggnad kan få och innebär att de kulturhistoriska värdena ska skyddas och bevaras för framtiden. Länsstyrelsen tar beslutet men vad innebär byggnadsminnesförklaringen?
Föreläsare: Lena Emanuelsson, antikvarie Länsstyrelsen Västra Götalands län

Kl 14.30-15 Götaplatsen – från stadskrön till evenemangsplats
Kungsportsavenyns avslutning diskuterades ivrigt kring sekelskiftet 1900. Sin slutliga form fick den först med Göteborgs konstmuseum och sedan dess flygelbyggnader. Götaplatsens förtjänster och problem har därefter fortsatt diskuteras fram till vår tid.
Föreläsare: Claes Caldenby, professor emeritus i arkitekturens teori och historia

Kl 18-18.15 Introduktion: Om byggnadsminnesförklaringen
Lena Emanuelsson, antikvarie Länsstyrelsen

Kl 18.15-18.40 Om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum
En kort presentation av förstudien om hur Göteborgs konstmuseums byggnad från 1923 ska utvecklas för att kunna fortsätta bedriva museiverksamhet av hög internationell standard i många år framöver.
Föreläsare: Hanna Siggelkow, projektledare Higab. På plats finns även kulturförvaltningens förvaltningsdirektör Anna Rosengren och kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova.

Kl 18.40-19 Tempel eller mötesplats – Göteborgs konstmuseums byggnadshistoria
Göteborgs konstmuseum uppfördes till stadens jubileumsutställning 1923 och har sedan byggts till i flera omgångar, 1968 och 1995. Hur speglar dessa byggnationer tidens konst- och arkitektursyn? Vad är ett konstmuseum och hur uttrycks konstmuseets identitet och funktion i byggnaden?
Föreläsare: Kristoffer Arvidsson, forskningsledare fil. dr Göteborgs konstmuseum

Kl 19.05-19.30 Visning av Fürstenbergska galleriet
Fürstenbergska galleriet i Göteborgs konstmuseum är en rekonstruktion av makarna Fürstenbergs konstgalleri vid Brunnsparken i Göteborg, som vid sekelskiftet 1900 var Sveriges viktigaste samling med samtidskonst. Samlingen donerades 1903 till Göteborgs Stad och är idag en viktig del av Göteborgs konstmuseum.
Per Dahlström, intendent/curator Göteborgs konstmuseum

Foto: Hans Wretling