Nordisk sommarkväll blir teaterscenografi – Göteborgs konstmuseum

”Nordisk sommarkväll” är ett av de mest uppskattade verken i Göteborgs konstmuseums samling och nu aktuell som en central del av scenografin till pjäsen ”Strawberry Fields” på Smålands Musik & Teater i Jönköping. Verket täcker större delen av scengolvet i pjäsen som syns tydligt i modellen här av scenen. Nordisk sommarkväll är målad av Richard Bergh mellan åren 1899-1900 och räknas som ett ikonverk inom den nordiska sekelskifteskonsten. Det är ett typexempel på hur konstnärerna fångade den nordiska naturen och dess själ med stämningsfullt skymningsmåleri.

Bente Rolandsdotter är scenograf för föreställningen och kommenterar sitt val av motiv så här:
”Föreställningen utspelar sig i nutida Sverige och berör ämnen som nationalism, rasism, rädsla och förödelse. Nordisk sommarkväll blir här en perfekt symbol för vår dubbelhet inför det nationalromantiska arvet och det nostalgiska ´det var bättre förr´. I och med att placera verket som en matta på golvet skapas känslan av att detta vackra, monumentala verk helt enkelt plockats ner från museiväggen där skådespelarna bokstavligen måste ”trampa runt” på det under föreställningen. I pjäsen undersöks också kontrasten i det romantiska, grönskande motivet och känslan av undergång. Under föreställningen rinner svart sand ner från taket och täcker efterhand målningen allt mer. Så förvandlas bilden sakta till en enorm sandlåda, med bara guldramen kvar som spår av vad som en gång var.”

”Strawberry Fields” har premiär den 8 april. Pjäsen är skriven av Stephen Poliakoff och utspelar sig från början England på 70-talet. Till den här uppsättningen har dramaturg Patrik Franke bearbetat den så att det istället är nutid och Sverige som gäller.