Artboard 1
Hanna Paulis verk ”Konstnären Venny Soldan-Brofeldt” uppmärksammas i P1 – Göteborgs konstmuseum

Linda Fagerström, konsthistoriker och konstkritiker, reflekterar i P1:s program OBS över ett porträtt målat av Hanna Pauli föreställandes konstnären Venny Soldan-Brofeldt från 1886-1887.

”Ateljén såväl som konstnärsyrket, av tradition mansdominerad mark, har de erövrat. Men inte bara det: i porträttet möts de bägge kvinnorna också som konstnär och modell. Denna konsthistoriskt belastade konstruktion – ”konstnären och hans modell” – har de också gjort till sin: modellen är ju i det här fallet konstnär själv och allt annat än den namnlösa kvinna som vi i så många målningar sett ligga avklädd där strax bakom konstnären i fråga: en påklädd man, stolt poserande intill sitt objekt, modellen.”

Lyssna på hela inslaget  i programmet OBS i Sveriges Radio P1

Målningen är en del av Göteborgs konstmuseums samling och finns att se på vår 5:e våning.

Läs mer om verket i vår webbkatalog Sök i samlingen

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng