GKM_logo
Hanna Paulis verk ”Konstnären Venny Soldan-Brofeldt” uppmärksammas i P1 – Göteborgs konstmuseum

Linda Fagerström, konsthistoriker och konstkritiker, reflekterar i P1:s program OBS över ett porträtt målat av Hanna Pauli föreställandes konstnären Venny Soldan-Brofeldt från 1886-1887.

”Ateljén såväl som konstnärsyrket, av tradition mansdominerad mark, har de erövrat. Men inte bara det: i porträttet möts de bägge kvinnorna också som konstnär och modell. Denna konsthistoriskt belastade konstruktion – ”konstnären och hans modell” – har de också gjort till sin: modellen är ju i det här fallet konstnär själv och allt annat än den namnlösa kvinna som vi i så många målningar sett ligga avklädd där strax bakom konstnären i fråga: en påklädd man, stolt poserande intill sitt objekt, modellen.”

Lyssna på hela inslaget  i programmet OBS i Sveriges Radio P1

Målningen är en del av Göteborgs konstmuseums samling och finns att se på vår 5:e våning.

Läs mer om verket i vår webbkatalog Sök i samlingen