Föreläsning: Tove Jansson och den moderna bilderboken i Norden – Göteborgs konstmuseum

För 60 år sedan var Tove Jansson en av de som revolutionerade bilderbokens uttryck. Ett nytt språk i text och bild växte fram med modernismen som en central inspirationskälla. Hör Elina Druker, docent och forskare i litteraturvetenskap, berätta om bilderbokens utveckling under 1940-1950-talet i Norden då mediet blev en arena för nya idéer och konstnärliga experiment.

Under 1940- och 1950-talet blev bilderboken en ny plats för konstnärligt experimenterande där berättelserna gestaltades på ett nytt sätt. Tove Jansson var en av dem som drev denna utveckling framåt tillsammans med andra nordiska konstnärer och författare.

På det här tiden blev Ingrid Vang Nyman blev känd för sina illustrationer av ”Pippi Långstrump” som helt frångår det traditionella centralperspektivet. Lennart Hellsing hyllas än idag för sina rytmiska berättelser om ”Krakel spektakel” och Egon Møller-Nielsens ”Historien om någon” är ett typexempel på hur läsaren får en nästintill tredimensionell upplevelse av att läsa boken.

Den moderna bilderboken gav ett mångfacetterat uttryck för sin tid. Motivmässigt visade den en optimism gentemot tidens nya teknologi genom att illustrera fart och rörelse, bejaka moderna transportsätt och tekniska uppfinningar. Nytt var också hur den användes för att beskriva den 40- och 50-talets moderna barndom och att den ansågs vara ett instrument att forma barnen med utifrån tidens nya pedagogiska teorier.

Eftersom illustrationerna i bilderböcker tillhör en tradition av bildkonst betydde uppbrottet med det förgångna även en omförhandling av hur bilder konstruerades. Modernismen som konströrelse var en viktig inspirationskälla för den moderna bilderbokens estetik.

Elina Druker (f. 1970) är docent och forskare i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, med inriktning mot barnlitteratur och bilderboken, och har en bakgrund som bildkonstnär. Hennes doktorsavhandling ”Modernismens bilder – Den moderna bilderboken i Norden” bygger på studier av ett omfattande material av bilderböcker och illustrerade barnböcker och är den första samlade jämförelsen av bilderboken i de nordiska länderna.

Onsdagen den 26 april
Tid: kl 18-19
Plats: Hörsalen, Göteborgs konstmuseum
Föranmälan krävs ej, men det går bra att hämta ut en platsbiljett från kl 11 torsdagen den 20 april.
Kostnad: fri entré till föreläsningen. Entré till utställningen (80 kr).

Läs om utställningen Tove Jansson – Lusten att skapa och leva