GKM_logo
Utlån till Hamburger Kunsthalle – Göteborgs konstmuseum

Nu under våren visas Göteborgs konstmuseums verk Jupiter och Io av den italienske renässanskonstnären Paris Bordone på Hamburger Kunsthalle. I utställningen visas framförallt verk av Paris Bordone tillsammans med andra samtida konstnärer som Lorenzo Lotto och Palma il Vecchio. Alla tre var lärlingar till Tizian, mästaren inom Venetianskt måleri under 1500-talet.

Venedig var under 1500-talet ett vibrerande centrum för konstnärlig innovation. Konstnärerna intresserade sig för berättelser från den klassiska antiken, där pastorala landskap och mytologiska scener skildrades med praktfulla kulörer och detaljerat stoffmåleri. Genom användandet av nya färgpigment kunde konstnärerna i Bordones och Tizians krets närma sig nya bildteman på ett mer poetiskt och sinnligt plan till skillnad från tidigare renässanskonstnärers mer realistiska strävan efter balans, proportion och harmoni i sina målningar.

Från och med renässansen återkommer nakenheten i konsten och Paris Bordone var känd för sina sensuella skildringar av vackra kvinnor, vilken Jupiter och Io är ett exempel på. I verket skildras berättelsen om hur kungadottern Io förförs av den högste guden Jupiter, vars hustru Juno kommer farande i en vagn mot det älskande paret. Jupiter försöker att gömma Io under sin mantel och frammanar mörka skyar som ska dölja dem. Motivet med den tunga diagonala kompositionen balanseras upp av örnen i högra hörnet, Jupiters egen symbol.

Varje år lånar Göteborgs konstmuseum ut över hundra verk ur samlingen till museer i Sverige och runt om i världen. Många verk har rest vida över världen, men just det här verket har inte lånats ut på minst 25 år vilket gör det extra roligt att det får presenteras i ett nytt sammanhang och en ny publik på Hamburger Kunsthalle.

Bild: © Hamburger Kunsthalle. Foto: Kay Riechers