Artboard 1
Samtal: Tove Janssons moderna mytologi – familj och existens under 1900-talet – Göteborgs konstmuseum

OBS! Platsbiljetterna är fullbokade till samtalet.

Ensamhet och gemenskap. Frihet och ansvar. Existentiella frågor om familjen, mod och ställningstaganden mot orättvisor återkommer i Tove Janssons berättelser. I hennes färgstarka och uttrycksfulla sagovärldar möter vi karaktärer och situationer som är lika aktuella idag som när de skapades. Janssons konst speglar både mångfalden av mänskligheten och hennes djupa förståelse för densamma. Välkommen till ett samtal mellan Annika Stiebe, psykolog och psykoterapeut, och Johannes Nordholm, psykolog och konstpedagog, där Tove Janssons konstnärliga gärning diskuteras med ingångar från psykoanalys och filosofi.

Böckerna om Muminfamiljen utgör en modern mytologi, där frågor om människans plats i världen och familjen tematiseras inom ramen för en sagomiljö befolkad av arketypiska figurer. De illustrerade berättelserna speglar 1900-talets stora förändringar med avseende på familjen, bland annat faderns plats och betydelsen av släktband och familjesamhörighet. Tove Janssons konstnärskap i stort visar ett medvetande om existentiella frågor som berör personligt mod och riskfyllda ställningstaganden mot orättvisor. Dialektiken mellan ensamhet och gemenskap, och komplexiteten i frågor kring frihet och ansvar, finns ständigt närvarande.

Annika Stiebe, leg psykolog och leg psykoterapeut, samt redaktionsmedlem och skribent i kulturtidskriften Arche, och Johannes Nordholm, leg psykolog, konstpedagog och chef inom psykiatrin, talar om Tove Jansson utifrån filosofiska perspektiv på familjen. Samtalsledare är David Arvidsson, leg psykolog och verksam i Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys.

Samtalet arrangeras i samarbete med Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys.

Datum: Torsdag 9 mars
Tid: kl 18.00. Samtalet pågår ca 1 timme. Museet är i övrigt stängt.
Lokal: Etagerna, Göteborgs konstmuseum

Informationen finns även i Facebook-eventet

Läs mer om samtal och föreläsningar som erbjuds i samband med utställningen Tove Jansson – Lusten att skapa och leva

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng