Föreställning: Tove Jansson – den avslöjande tröstaren – Göteborgs konstmuseum

OBS! Biljetterna till föreställningen är nu slutsålda.

Torsdagen den 23 februari visas den hyllade teaterföreställningen Tove Jansson – den avslöjande tröstaren på Göteborgs konstmuseum i samband med utställningen Tove Jansson – Lusten att skapa och leva. Birgitta Ulfsson porträtterar den folkkära konstnären och författaren i en minnesfest i ord och toner. Tillsammans med pianisten Lowe Pettersson framförs många av Tove Janssons teatervisor tonsatta av Erna Tauro. Vi får ta del av ett rikt och mångfasetterat konstnärskap buret av glädje, ängslan och äventyrslusta.

Birgitta Ulfsson är bland annat känd från att ha spelat Muminmamman i den första tv-serien om Mumintrollen. Hennes skådespelarkarriär har pågått i över sextio år på båda sidorna av Östersjön. Hon började sin bana på Svenska Teatern i Helsingfors, men flyttade ganska snart till Lilla Teatern i samma stad. Under sina år på Lilla Teatern, där hon även var teaterchef under sju år tillsammans med Lasse Pöysti, hade hon ett mångårigt nära samarbete med Tove Jansson.

Birgitta Ulfsson är aktuell med den kommande boken Birgitta Ulfsson – med och mot min vilja, där journalisten och författaren Stig Hansén har samtalat med henne om konsten, teatern och livet. Hon spelar dessutom i Folkteaterns uppsättning av Den goda människan från Sezuan (B. Brecht) tillsammans med Iwar Wiklander i Göteborg hösten 2017.

Missa inte detta personliga porträtt av Tove Jansson med en av de som känner hennes konstnärskap allra bäst!

Torsdag 23 februari kl 19
Entré: 200 kr. Inget insläpp efter kl 18.50.
Speltid: 1 timma och 30 minuter (ingen paus).
Lokal: Nedre etage, Göteborgs konstmuseum

Insläpp från kl 18.30 fram till kl 18.50 då dörrarna stängs. Mellan kl 18 och 18.30 är museet stängt.

Röster i media om föreställningen:

”Orden blänker på scenen som om en filifjonka putsat dem. Solen lyser över Mumindalen och den geniala Birgitta Ulfsson är den bästa ciceron man kan tänka sig på en ljuvlig upptäcktsfärd genom denna magiska värld.” SvD

”Tove Jansson hyllas med vemod och kärv ironi” DN

Det är så vackert att man vill gråta, men Birgitta Ulfsson framhåller strängt att här finnes ingen plats för sentimentalitet. Nej, det förringar bara.” DN

Foto: Sanna Liimatainen