Artboard 1
Omhängning av 1700-tals konst – Göteborgs konstmuseum

På våning 5 har nyligen en omhängning gjorts av svensk och internationell konst från 1700-talet. Här har det tidigare visats svenskt 1700-talsmåleri men nu betonas istället den internationella aspekten av Göteborgs konstmuseums samling med 1700-talsmåleri.

Det var under 1700-talet som ett svenskt konstliv på riktigt började ta form även om det fortfarande hade en stark internationell prägel. Barockens dramatiska stil levde kvar in på 1700-talet men avlöstes längre fram under seklet av den lättare franska rokokon med sin kurvatur och sina ljusa färger.

Flera svenska konstnärer fick under den här tiden möjlighet att göra långa studieresor till Europas konstmetropoler där de ofta också blev kvar. Särskilt viktiga var kontakterna med Frankrike. Ett exempel är Alexander Roslin som tidigt bosatte sig i Paris där han hade stora framgångar som porträttmålare. Flera andra av de konstnärer vi betraktar som svenska hade han sina mest framgångsrika år utomlands, så som Martin van Mijtens d y i Österrike, Gustaf Lundberg i Frankrike och Carl Gustaf Pilo i Danmark. Skulptören Johan Tobias Sergel tillbringade en lyckosam tid i Rom och med brittiska influenser kom Elias Martin att lägga grunden för det svenska landskapsmåleriet.

I 1700-talsrummet på femte våningen finns nu även verk av utländska konstnärer som italienarna Francesco Guardi, Antonio Canal (Canaletto) och Giacomo Ceruti att se. De två förstnämnda specialiserade sig på stadsvyer, så kallade vedutamålningar av italienska städer som Venedig och Padua. I den nya hängningen visas dessutom ett porträtt av fransmannen Nicolas De Largillière och en trompe l’oeil-målning av holländaren Nicolaas de Wit.

Välkommen upp till våning fem i museet!

Du hittar även mer information om de olika verken i Sök i samlingen

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng