GKM_logo
Monet på besök i Schweiz! – Göteborgs konstmuseum

Sedan den 28 januari pågår en stor utställning med Claude Monet på Fondation Beyeler i Schweiz och till den har Göteborgs konstmuseum lånat ut verket Pilar i soldis, Giverny från 1886. Målningen har endast lånats ut ett fåtal gånger tidigare och presenteras i utställningen för första gången sida vid sida med ett annat motiv föreställande pilarna i Giverny; Översvämning i Giverny från 1896 som tillhör Ny Carlsberg Glyptotek.

Claude Monet bosatte sig i Giverny 1883 och är främst känd för sina senare ikonmotiv av näckrosor från trädgården som han anlade. I Göteborgs konstmuseums verk Pilar i soldis, Giverny har Monet drivit den impressionistiska tekniken till sin spets – det starka ljuset som silar genom trädkronorna ställs i kontrast mot de kyligare skuggpartierna på trädstammarna. Monet återgav ofta samma motiv i olika ljusförhållanden och från skilda årstider. I versionen från Ny Carlsbergs Glyptotek, som är gjord tio år senare, syns inte samma starka solreflexer och snabba penselföring. Där närmar sig motivet snarare de speglingar av naturen som de senare näckrosmålningarna är exempel på.

Utställningen pågår tom den 28 maj, så passa på att göra ett besök om du har vägen förbi!